niedziela, 15 czerwca 2014

Hiszpańskie ziemniaczki czyli patatas bravas

Odkąd w zeszłym roku przypadkowo kupiłam kiełbaskę chorizo w promocji gości ona u nas na stole bardzo często. Dodaje paprykowego, wędzonego aromatu do wielu potraw, nie tylko hiszpańskich. Dziś propozycja ziemniaków w stylu hiszpańskim, które idealnie sprawdzą się jako danie samo w sobie lub jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb. Choć chorizo jest dosyć tłustą kiełbasą to wysmażona na teflonie i odsączona z wytopionego tłuszczu sprawdzi się jako idealny dodatek do wielu potraw.



Hiszpańskie ziemniaczki
(2 porcje)
- 400 g małych ziemniaków
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki suszonych ziół - tymianek, rozmaryn czy mieszanka tzw włoska
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- wędzona papryka, sól morska, pieprz czarny

- 2 puszki pomidorów w kawałkach z ziołami
- mała kiełbaska chorizo
- cebula
- papryka żółta, zielona i czerwona
- odrobina cukru, wędzona papryka, sól morska, pieprz czarny

Ziemniaki umyj i osusz i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj obrane ząbki czosnku, przyprawy i oliwę z oliwek. Potrząśnij naczyniem aby wszystkie ziemniaki były obtoczone w oliwie i przyprawach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200*C na 60 - 80 minut w zależności od rozmiaru ziemniaków.

Pomidory przelej do garnka i gotuj na małym ogniu. Dodaj odrobinę cukru, soli i pieprzu aby pozbyć się kwaskowatego smaku. Kiełbaskę chorizo pokrój na drobną kostkę i smaż na rozgrzanej patelni teflonowej aż większość tłuszczu się wytopi. Łyżką cedzakową zbierz chorizo z patelni i odsącz na ręczniku papierowym przed dodaniem do gotujących się pomidorów. Odlej wytopiony olej z patelni, rozgrzej ją ponownie i dodaj cebulę i papryki pokrojne w kostkę. Podsmaż aż zmiękną i zeszklą się i następnie dodaj do pomidorów. Gotuj pomidory z warzywami na małym ogniu bez przykrywki aż sos zgęstnieje.

Przed podaniem wymieszaj ziemniaki z sosem pomidorowym i posyp posiekaną natką pietrzuszki.


1 komentarz: