niedziela, 15 czerwca 2014

Ekspresowe letnie crumble

Co zrobić jak goście jadą a nie ma czasu na ciasto? Crumble! Szczególnie jeśli w lodówce siedzą i czekają na swoją kolej truskawki, maliny i nektarynki. W tym daniu ilość i rodzaj składników są całkowicie dowolne. Można użyć tradycyjnej kruszkonki z masła, mąki i cukru lub jeśli dietujemy jak ja gotowej mieszanki muesli jako lżejszej opcji. Jako, że obiecałam przepis to będzie i przepis!




Ekspresowe letnie crumble
(3 kokilki)
- duża nektarynka pokrojona w kostkę
- 6 dużych truskawek pokrojonych w plasty
- 12 malin przekrojonych na pół
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka brązowego cukru
- 6 łyżek mieszanki płatków typu muesli lub dowolna kruszonka

W dużej misce połączyć pokrojone owoce z cukrem i sokiem z cytryny, przełożyć do kokilek i przykryć warstwą płatków muesli. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200*C przez 18 - 20 minut aż owoce zmiękną.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz